provinciehuis maastricht 6 1

ZAANDAM - In 2015 werd de opdracht door Provincie Limburg voor de verduurzaming van het Gouvernementsgebouw al aan Croonwolter&Dros (CWD) gegund die in april 2017 aanving met het project.

Het project met een budget van 17 miljoen Euro omvatte onder meer de vervanging van 2329 raampanelen naar drielaags beglazing, een volledig nieuw klimaatsysteem en ledverlichting. Hiermee is het energielabel van het Provinciehuis van G naar B gegaan.

Voor een passende uitstraling is de verlichting in de trappenhuizen, in de verkeersruimte rondom de liftschachten en voor de gangpaden is een maatwerkoplossing door Neofos geleverd. Zo zijn in de trappenhuizen per verdieping ononderbroken wandarmaturen gemaakt. Hierdoor heeft elke verdieping maar één logisch trappenhuisarmatuur waardoor het trappenhuis een mooie uitstraling krijgt. Het trappenhuis krijgt hierdoor niet alleen een ander aangezicht maar door de directe- en indirecte verlichting is het totale lichtbeeld ook sterk verbeterd.

Rondom de liften is een gelijksoortig concept toegepast, ononderbroken armaturen. Bij de verlichting hier lijkt het alsof het armatuur uit de betonnen kolommen komt. Ook hier is, voor een mooi en functioneel lichtbeeld, directe- en indirectstralende verlichting toegepast.

Voor de gangpaden gold een andere uitdaging namelijk die van grote ronde lampen of rondo's zoals ze in het project werden genoemd. Grote rond armaturen met een diameter van 1200mm dienden als vervanging van de maatgemaakt oude. We zijn de uitdaging aangegaan en hebben een oplossing gecreëerd waarbij de niet alleen de omvang van de armaturen getackeld is, maar ook de combinatie van basis- en centrale noodverlichting wat in het armatuur is opgenomen.

Noodverlichting is ook iets dat samen met de uitvoering van CWD in het trappenhuisarmatuur is gecreëerd. Eén deel van elk trappenhuisarmatuur is zó ingericht dat het aangesloten is op de centrale noodverlichtingsvoorziening. Dit zorgt er voor dat bij een eventuele stroomstoring de trap enigszins verlicht is.

In de totstandkoming voor de verlichting heeft Neofos in driehoeksverband nauw samengewerkt met Croonwolter&Dros, OMS en PERFORMANCE  iN  LIGHTING. Het resultaat is het bewijs van wat Neofos in dergelijke projecten voor klant en installateur kan betekenen.

 

 

 

(foto's gemaakt door Jaap Lotstra)

Ervaringen van anderen

Copyright 2016, All Rights Reserved 2023 | Webdesign by Webdelta